Werken met wijn

Dankzij Louis Pasteur die in de 19e eeuw onderzoek deed naar de ziektes in druiven die de wijnteelt bedreigden is de grondslag gelegd voor een opleiding op wetenschappelijke basis die Oenologie heet.
Als je Oenoloog bent, heb je een wetenschappelijke opleiding gedaan in de wijnbouwtechniek. Je kunt als Oenoloog de wijnbouwer adviseren over het telen van de druiven, de biochemische aspecten van de wijn, maar ook over het bewaren en verhandelen van de wijn. Daarnaast zal je als Oenoloog ook een classificeren. Een vinoloog is geen oenoloog.

Welke opleidingen zijn er in de wijn sector
Er zijn vele mogelijkheden om in de wijn sector aan de slag te gaan. Niet iedereen zal een wijnproducent willen of kunnen worden, maar ook zonder die baan zijn er nog andere mogelijkheden. De hoogste opleiding die je kunt kiezen is een universitaire studie tot Oenoloog. Deze opleiding wordt niet gegeven in Nederland. Wil je Oenoloog worden dan kan je de opleiding tot Oenoloog volgen in Frankrijk, Zuid-Afrika of Australië.
De studie Master of Wine is een niet universitaire studie maar is een pittige opleiding. Het diploma Master of Wine is internationaal erkend. Als Master of Wine heb je een gedegen kennis van druivenrassen maar heb je ook op het praktische en commerciële niveau veel kennis opgedaan.
Een opleiding waarmee veel wordt gestart door zowel de liefhebber van wijn als de professional, is de opleiding tot vinoloog. Deze opleiding heeft geen beschermde titel. Als Sommelier ben je werkzaam in de horeca en kun je de klanten een goede wijn adviseren die past bij de gekozen maaltijd. De opleiding tot Sommelier volg je meestal na andere opleidingen binnen de gastronomie.

Hebben slijters verstand van wijn
Je hebt slijters en je hebt slijters. Een goede slijter heeft verstand van wijn. Er zijn ook slijters die zich specialiseren in wijn. Hetzij wijnen uit een bepaalde regio of wijnen in het algemeen. Er zijn ook slijters die een opleiding tot Vinoloog hebben gevolgd. Of de opleiding tot Magister Vini, van de stichting Nederlandse wijnhandelaren. De SWEN, deze opleiding is de hoogste Nederlandse wijnopleiding. De titel Magister Vini is beschermd.

Soorten witte wijn

Er zijn vele soorten witte wijn. Wat je misschien niet verwacht is dat witte wijn van zowel witte als blauwe druiven wordt gemaakt. Door de schil niet mee te nemen in het proces wordt alleen het sap gebruikt en zo wordt de wijn wit. Wit is natuurlijk wel een verzamelnaam. Er zijn namelijk vele verschillende soorten witte wijn en de ene is gelig van kleur terwijl de ander zelfs naar groen neigt. Welke kleur de wijn uiteindelijk krijgt wordt veelal bepaalt door het druivenras.

Benamingen wijnsmaak

Een witte wijn kan droog, halfdroog of zoet zijn. Als een witte wijn de noemer droog heeft betekent dit dat er weinig tot geen suiker in zit. Met een klein beetje restsuiker krijgt de wijn de naam halfdroog, deze is vaak ook wat zachter van smaak. De zoete wijn heeft uiteraard een flinke dosis restsuiker, door de zoete smaak wordt de wijn ook wel vaak als dessertwijn aangeduid.
Bekende druivenrassen voor witte wijn

Er zijn een behoorlijk aantal bekende witte wijnen en druivenrassen. Meest gebruikt is toch wel de Sauvignon Blanc en de Chardonnay. Maar er zijn er nog veel meer. Zo heb je de Muscat, deze druif heeft een sterk bloemige geur en wordt erg vaak gebruikt voor mousserende wijnen. Een mousserende wijn is een wijn met bubbeltjes. Een bekende druivensoort in Duitsland is Riesling, deze geurt naar citrus en groene appel. Pinot Gris is een wijn die verschillende kleuren kan hebben, de wijn die ontstaat heeft vaak een ietwat zure smaak. Een andere Duitse witte wijnsoort is Gewürztraminer welke, je raadt het al, voornamelijk bekend is door de kruidige geur en smaak.

 

Consumeren van witte wijn

Hoewel vaak wordt aangegeven dat een witte wijn koud genuttigd moet worden en een rode wijn op kamertemperatuur is het zo dat door een wijn te koelen de smaak minder naar boven komt. Om volop te kunnen genieten van de witte wijn is het dus aan te raden deze toch voor het drinken uit de koeling te halen en iets warmer te laten worden voor een optimale smaakervaring. Bij bepaalde gerechten worden wijnen vaak aangeraden, maar als je gewoon ’s avonds een wit wijntje drinkt met wat hartigs dan is een zoete witte wijn de beste combinatie.

Australische wijn combineren met eten

Australische recepten

In dit artikel bespreken we enkele favoriete Australische recepten welke goed combineren met wijn. We zullen per recept ook enkele wijnen noemen die erg goed bij het gerecht passen. De gerechten die we bespreken zijn:

  • Australian meat pie
  • Australian beef

Australian meat pie

Meat pie Ingrediënten

500 gram biefstuk
1 ei
375 gram bladerdeeg
1 eetlepel zout
½ kop water
Peper
Ketchup
Bloem

Begin met het verwijderen van het vet van de biefstuk en snijd deze vervolgens in kleine stukjes. Bestuif het vlees met wat bloem en breng op smaak met zout en peper.

Hang het vlees ongeveer twee uur boven een pan met kokend water om het te stomen. Wanneer het vlees zacht en mals is kan je het boven de pan weghalen en laten afkoelen.

Neem ongeveer drie kwart van het bladerdeeg en maak hiervan dunne rondjes of vierkantjes. Leg op ieder stukje bladerdeeg een beetje vlees. Maak van de rest van de bladerdeeg dekseltjes en maak vervolgens kleine pakketjes. Prik gaatjes in de bladerdeeg zodat de stoom kan ontsnappen en bestrijk ze met losgeklopt ei.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak de pasteitjes tot ze bruin en krokant zijn. Smeer een klein beetje ketchup over de pasteitjes en eet smakelijk!

Wijntip

Deakin Chardonnay / Brown Brothers Everton White

Australian beef

beefIngrediënten

Australische rode wijn
2 eetlepels vleeskruiden
4 biefstukken
4 tenen knoflook
Zout

Doe de rode wijn in een kom en pers daarin de knoflook uit. Meng de vleeskruiden door het mengsel en laat het vlees hierin minimaal 2 uur marineren.

Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Bak het vlees in een grillpan of op de barbecue en rooster het tot het mooi bruin is. Bestrooi na het grillen met zout.

Serveer het vlees met bijvoorbeeld gepofte aardappel en een gemengde salade.

Wijntip

First Step Shiraz / Deakin Cabernet Sauvignon

Australische druiven

Wijnbouw in Hunter ValleyAustralische druiven komen uit Victoria en West-Australië. Australië is tegenwoordig een steeds grotere afzetmarkt aan het maken voor witte wijnen, met name zoete witte wijnen. Ook wordt er steeds meer met succes droge witte wijnen gemaakt. Voor het produceren van wijn heb je druiven nodig en die worden veelal verbouwd in de bovenstaande gebieden. Ik ga hieronder enkele bekende rassen opnoemen met de bijbehorende kenmerken.

  • Chardonnay: Deze druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft, dus daarom past druif heel goed in Australië. Deze druif is ook heel erg goed in combinatie met andere druiven om wijn te maken. Ook kan van alleen de Chardonnay druif wijn worden gemaakt, dan heb je een ‘zuivere Chardonnay’.
  • Sémillon: Deze druivenras is moeilijk plaatsbaar en komt bijna niet tot zijn recht. Als het de juiste omstandigheden heeft dan kan je prachtig fijne wijnen van de druif maken die goed kunnen ouderen. Dit druivengewas vind je voornamelijk ten noorden van Sydney, hier komt de druif het beste tot zijn recht vanwege het klimaat wat er daar heerst.

De bovengenoemde Australische druiven rassen zijn allebei witte druivenrassen. De Australische druiven rassen die ik hieronder ga benoemen zijn blauwe druiven.

  • Syrah (Hermitage): Deze druivensoort heeft veel zon nodig. De voorkeur gaat ook uit van een niet al te vruchtbare grond. Deze druiven hebben ook veel onderhoud nodig in de zin van snoeien. De Syrah is een hele sterke druif die voor veel ziektes bestand is, denk bijvoorbeeld aan de epidemie van de druifluis. Als je de Syrah weinig tot niet onderhoud gaat het zijn aroma verliezen en smaakt de druif dus minder lekker.
  • MerlotDe druiven die hier vanaf komen zorgen voor een sappigere en soepelere wijn dan die van de cabernet sauvignon. Over het algemeen bevat deze druif redelijk veel tannine. Wijnen die van de Merlot worden gemaakt zijn vaak jonger en makkelijker te drinken. Het zijn gulle wijnen die veel smaak geven.