Australische druiven

Wijnbouw in Hunter ValleyAustralische druiven komen uit Victoria en West-Australië. Australië is tegenwoordig een steeds grotere afzetmarkt aan het maken voor witte wijnen, met name zoete witte wijnen. Ook wordt er steeds meer met succes droge witte wijnen gemaakt. Voor het produceren van wijn heb je druiven nodig en die worden veelal verbouwd in de bovenstaande gebieden. Ik ga hieronder enkele bekende rassen opnoemen met de bijbehorende kenmerken.

  • Chardonnay: Deze druif heeft een opmerkelijk aanpassingsvermogen wat klimaat en bodem betreft, dus daarom past druif heel goed in Australië. Deze druif is ook heel erg goed in combinatie met andere druiven om wijn te maken. Ook kan van alleen de Chardonnay druif wijn worden gemaakt, dan heb je een ‘zuivere Chardonnay’.
  • Sémillon: Deze druivenras is moeilijk plaatsbaar en komt bijna niet tot zijn recht. Als het de juiste omstandigheden heeft dan kan je prachtig fijne wijnen van de druif maken die goed kunnen ouderen. Dit druivengewas vind je voornamelijk ten noorden van Sydney, hier komt de druif het beste tot zijn recht vanwege het klimaat wat er daar heerst.

De bovengenoemde Australische druiven rassen zijn allebei witte druivenrassen. De Australische druiven rassen die ik hieronder ga benoemen zijn blauwe druiven.

  • Syrah (Hermitage): Deze druivensoort heeft veel zon nodig. De voorkeur gaat ook uit van een niet al te vruchtbare grond. Deze druiven hebben ook veel onderhoud nodig in de zin van snoeien. De Syrah is een hele sterke druif die voor veel ziektes bestand is, denk bijvoorbeeld aan de epidemie van de druifluis. Als je de Syrah weinig tot niet onderhoud gaat het zijn aroma verliezen en smaakt de druif dus minder lekker.
  • MerlotDe druiven die hier vanaf komen zorgen voor een sappigere en soepelere wijn dan die van de cabernet sauvignon. Over het algemeen bevat deze druif redelijk veel tannine. Wijnen die van de Merlot worden gemaakt zijn vaak jonger en makkelijker te drinken. Het zijn gulle wijnen die veel smaak geven.