Soorten witte wijn

Er zijn vele soorten witte wijn. Wat je misschien niet verwacht is dat witte wijn van zowel witte als blauwe druiven wordt gemaakt. Door de schil niet mee te nemen in het proces wordt alleen het sap gebruikt en zo wordt de wijn wit. Wit is natuurlijk wel een verzamelnaam. Er zijn namelijk vele verschillende soorten witte wijn en de ene is gelig van kleur terwijl de ander zelfs naar groen neigt. Welke kleur de wijn uiteindelijk krijgt wordt veelal bepaalt door het druivenras.

Benamingen wijnsmaak

Een witte wijn kan droog, halfdroog of zoet zijn. Als een witte wijn de noemer droog heeft betekent dit dat er weinig tot geen suiker in zit. Met een klein beetje restsuiker krijgt de wijn de naam halfdroog, deze is vaak ook wat zachter van smaak. De zoete wijn heeft uiteraard een flinke dosis restsuiker, door de zoete smaak wordt de wijn ook wel vaak als dessertwijn aangeduid.
Bekende druivenrassen voor witte wijn

Er zijn een behoorlijk aantal bekende witte wijnen en druivenrassen. Meest gebruikt is toch wel de Sauvignon Blanc en de Chardonnay. Maar er zijn er nog veel meer. Zo heb je de Muscat, deze druif heeft een sterk bloemige geur en wordt erg vaak gebruikt voor mousserende wijnen. Een mousserende wijn is een wijn met bubbeltjes. Een bekende druivensoort in Duitsland is Riesling, deze geurt naar citrus en groene appel. Pinot Gris is een wijn die verschillende kleuren kan hebben, de wijn die ontstaat heeft vaak een ietwat zure smaak. Een andere Duitse witte wijnsoort is Gewürztraminer welke, je raadt het al, voornamelijk bekend is door de kruidige geur en smaak.

 

Consumeren van witte wijn

Hoewel vaak wordt aangegeven dat een witte wijn koud genuttigd moet worden en een rode wijn op kamertemperatuur is het zo dat door een wijn te koelen de smaak minder naar boven komt. Om volop te kunnen genieten van de witte wijn is het dus aan te raden deze toch voor het drinken uit de koeling te halen en iets warmer te laten worden voor een optimale smaakervaring. Bij bepaalde gerechten worden wijnen vaak aangeraden, maar als je gewoon ’s avonds een wit wijntje drinkt met wat hartigs dan is een zoete witte wijn de beste combinatie.