Werken met wijn

Dankzij Louis Pasteur die in de 19e eeuw onderzoek deed naar de ziektes in druiven die de wijnteelt bedreigden is de grondslag gelegd voor een opleiding op wetenschappelijke basis die Oenologie heet.
Als je Oenoloog bent, heb je een wetenschappelijke opleiding gedaan in de wijnbouwtechniek. Je kunt als Oenoloog de wijnbouwer adviseren over het telen van de druiven, de biochemische aspecten van de wijn, maar ook over het bewaren en verhandelen van de wijn. Daarnaast zal je als Oenoloog ook een classificeren. Een vinoloog is geen oenoloog.

Welke opleidingen zijn er in de wijn sector
Er zijn vele mogelijkheden om in de wijn sector aan de slag te gaan. Niet iedereen zal een wijnproducent willen of kunnen worden, maar ook zonder die baan zijn er nog andere mogelijkheden. De hoogste opleiding die je kunt kiezen is een universitaire studie tot Oenoloog. Deze opleiding wordt niet gegeven in Nederland. Wil je Oenoloog worden dan kan je de opleiding tot Oenoloog volgen in Frankrijk, Zuid-Afrika of Australië.
De studie Master of Wine is een niet universitaire studie maar is een pittige opleiding. Het diploma Master of Wine is internationaal erkend. Als Master of Wine heb je een gedegen kennis van druivenrassen maar heb je ook op het praktische en commerciële niveau veel kennis opgedaan.
Een opleiding waarmee veel wordt gestart door zowel de liefhebber van wijn als de professional, is de opleiding tot vinoloog. Deze opleiding heeft geen beschermde titel. Als Sommelier ben je werkzaam in de horeca en kun je de klanten een goede wijn adviseren die past bij de gekozen maaltijd. De opleiding tot Sommelier volg je meestal na andere opleidingen binnen de gastronomie.

Hebben slijters verstand van wijn
Je hebt slijters en je hebt slijters. Een goede slijter heeft verstand van wijn. Er zijn ook slijters die zich specialiseren in wijn. Hetzij wijnen uit een bepaalde regio of wijnen in het algemeen. Er zijn ook slijters die een opleiding tot Vinoloog hebben gevolgd. Of de opleiding tot Magister Vini, van de stichting Nederlandse wijnhandelaren. De SWEN, deze opleiding is de hoogste Nederlandse wijnopleiding. De titel Magister Vini is beschermd.